1053 Bp. KOSSUTH LAJOS UTCA 12. I. EMELET
      Karcsúsító receptek otthonra

WuShuang DaoYin gerinctorna

A torna története

Tartásjavító gerinctréning gyógytornásszal

A WuShuang DaoYin gerinctorna egy egyedüllálló mozgásrendszer, mely a gerincproblémákkal küzdő embereknek tud hatékony segítséget nyújtani. A torna során alkalmazott gyakorlatok egy ősi, mintegy 2500 évre visszanyúló mozgásrendszer, a DaoYin mozgásrendszer részei. Az ősi DaoYin gyakorlatok a hagyományos kínai gyógyításból, harcművészetekből, és egyéb spirituális gyakorlatokból fejlődtek ki, terápiás céllal betegségek gyógyítására alkalmazták őket, de mindig fontos részét képezték az egészségmegőrzésnek is. A WuShuang DaoYin gerinctorna ezt az ősi tudást ötvözi a modern kor nyugati orvosi tudásával, így a tornát rendszeresen gyakorlók megszabadulhatnak nyaki-, váll-, hátfájdalmaiktól, a súlyosabb gerincpanaszokkal küzdők pedig jelentős javulást érhetnek el, akár panaszmentessé is válhatnak.

A DaoYin jelentése

A DaoYin (ejtsd: Taojin) “energia-vezetést” jelent. A torna során a qi-és véráramlást serkentjük a mozgások és a légzés segítségével. Ennek következtében a testben lévő krónikus feszültségek, energiaelakadások, évek alatt felhalmozódott mérgek kioldódnak, illetve kitisztulnak a testből.

Hogyan működik a WuShuang DaoYin gerinctorna?

A kínai orvoslás szerint az embert különböző szubsztanciák alkotják, táplálják, melyik közül az egyik legfontosabb a ‘qi’. A qi-t energiának szokták fordítani, de ez valójában nem fedi le a jelentését. Az ősi kínai szemlélet szerint minden qi, és minden folyamat eredménye qi. Az emberben a qi az egész testet táplálja, és a szervezetet fenntartó folyamatokat látja el. Ha a qi mozgásában, tevékenységében valamilyen zavar keletkezik, a testben diszharmónia áll elő, mely jelentkezhet betegség, fájdalom formájában. A DaoYin gyakorlatok éppen ezért a qi mozgását aktiválják, nyitják a meridiánokat, azokat a csatornákat, ahol a qi áramlik a testben, és ezáltal segítenek az egyensúly helyreállításában.

Mi zavarhatja meg a qi áramlását?

A kínai orvosi szemlélet szerint a qi áramlását, tevékenységét külső és belső tényezők, úgynevezett ‘ártók’ zavarhatják meg. A külső ártók a klimatikus faktorok által képviselt energiák, mint például a hideg, meleg, szél, nedvesség, szárazság, nyári hőség. A belső ártók az érzelmek: harag, öröm, töprengés, szomorúság, bánat, félelem, ijedtség, melyek szintén egyedi módon képesek a qi áramlását megváltoztatni, s ezáltal felborítani az egyensúlyt az emberben. A kínai szemlélet szerint az ember nem csak fizikai testből áll, hanem egyéb olyan rétegei is léteznek, melyek nem anyagi természetűek. E szemlélet szerint az ember testi, érzelmi, mentális részei nem választhatók el egymástól. Ha bármelyik síkon zavar keletkezik, az a többi síkon is meg fog nyilvánulni. Ezért van az, hogy egy hosszan kitartott érzelmi sérülés például hatással lesz a qi áramlására, s ennek testi szinten feszültség, fájdalom, gyengeség formájában lesznek jelei.

Hogyan hat a WuShuang DaoYin kínai gerinctorna?

A DaoYin ellazítja a testet, megnyitja a meridiánokat és segit abban, hogy a qi és vér eljusson mindenhová a testben. A lazítás azért fontos, mert amíg feszes a test, amíg valahol feszültség van, addig a qi nem tud szabadon áramolni, és azokon a területeken, ahová a qi és vér nem jut el, fájdalom fog jelentkezni, illetve hosszú távon valamilyen elváltozás alakul ki. A torna során sok nyújtásos gyakorlatot alkalmazunk, mely segíti a qi szabad áramlását, nyújtja a meridiánokat is, és eltakarítja a meridiánokban létrejött elakadásokat, ezáltal szüntetve a fájdalmat.

Miben különbözik a WuShuang DaoYin gerinctorna egy sima tornától?

A torna úgy van felépítve, hogy a gyakorlatok segítségével az összes csigolya szegmentumot átmozgatjuk, ezzel biztosítva azt, hogy az egész gerinc mozogjon, és a qi és vér minden egyes részére eljusson. A gyakorlatok ezen kívül segítenek abban, hogy a porckorongok kiszabadulhassanak a csigolyák szorításából, és ezáltal táplálékhoz juthassanak, ezzel megakadályozva az esetleges porckorong degenerációt. A gyakorlatokhoz speciális légzéstechnikát is kapcsolunk, ezzel segítve a gyakorlat hatékonyságát, illetve a meridiánok akadályoktól való megtisztítását. Azáltal, hogy a meridiánokban aktiváljuk a qi áramlását, segítjük tölteni és táplálni a test többi részét is a qi szervekhez való eljutásával a meridiánokon keresztül. Ezért fordulhat elő az, hogy a tornát gyakorlók nem csak a hátpanaszakitól szabadulnak meg, hanem egy általános testi közérzetjavulást is megtapasztalnak. A WuShuang DaoYin gerinctorna gyakorlatai az érzelmi elakadásokat is kitakarítja a testből, biztosítva ezáltal azt, hogy a qi áramlás ne szenvedjen zavart. Így a tornázók gyakran tapasztalják azt, hogy a torna után emelkedettebb a hangulatuk, megszabadultak a lelki feszültségeiktől is.

Milyen egy WuShuang DaoYin gerinctorna óra?

Az óra nagy részében álló gyakorlatokat végzünk, légzéstechnikával kiegészítve, s az egész gerincet átmozgatjuk. Az óra másik felében a tornát földön fekvő gyakorlatokkal folytatjuk, ezek között vannak erősítő gyakorlatok is. Az óra egy zenés relaxációval zárul, mely segíti a bentrekedt felhalmozódásokat elengedni. Az óra egész ideje alatt kellemes, meditatív zene segíti az ellazulást.

Kiknek ajánljuk a WuShuang DaoYin gerinctornát?

Mindenkinek, aki ülőmunkát végez, nyak-, váll-, hátpananaszokkal küzd, akinek súlyosabb gerincproblémái vannak (protrúzió, sérv), és az orvos konzervatívterápiát javasolt (gyógytorna). Mindenkinek, aki a tartásán szeretne javítani, aki szeretné megelőzni, hogy hátpanaszai alakuljanak ki.


📞